Cred că 2017 a fost cel mai bun an în materie de festivaluri, de până acum. Nu doar pentru că au apărut festivaluri noi, ci mai ales pentru că a crescut interesul publicului pentru evenimentele de gen. Mari sau mici, ele atrag din ce în ce mai mulți oameni. Sunt atât de multe încât nu le mai poți ține numărul. Mă refer strict la festivalurile de muzică (modernă).

Acum doi ani, când a apărut Untold, am avut curiozitatea de a vedea ce eveniment muzical de la noi s-a văzut mai bine în online și social media. Am luat atunci cele mai cunoscute festivaluri (Untold și Electric Castle) și cel mai mare concert al anului (Robbie Williams) și le-am trecut prin ZeList Monitor, instrumentul de monitorizare online.

Am repetat exercițiul astăzi, cu 8 festivaluri de anul acesta, poate cele mai vizibile și care se bucură de o mare recunoaștere în rândul publicului.

Ca și data trecută, Untold are partea leului. Este de departe cel mai mare eveniment muzical și festivalul cu cea mai mare faimă. Neversea a fost revelația anului, poate și pentru că are ADN de Untold. Cu puțin efort, ar putea să îi facă la anul concurență frumoasă fratelui mai mare de la Cluj. Mi-ar plăcea să văd un Timeshift mai bine promovat (a se citi foarte din timp) în 2018 și un parcurs frumos pentru Awake Festival așa cum a avut Electric Castle. Fără ploaie și noroi, dacă se poate.

Sunt multe lucruri de zis despre aceste evenimente. Ce am vrut eu să arăt este pe de o parte că oamenii vorbesc la nivelul la care e festivalul și asta ar trebui să dea de gândit organizatorilor cu ambiții mari. Pe de altă parte, deși nu e ceva nou sau genial, comunicarea în social media și implicarea publicului sunt esențiale. Un festival bine comunicat și bine reflectat de public în social media anul acesta are mari șanse de creștere la următoarea ediție.

Câteva mențiuni

Pe lângă aceste festivaluri, am mai avut anul acesta două mari concerte: Kings of Leon și Depeche Mode. Și ele s-au bucurat de o primire foarte bună și de un public numeros.

ZeList Monitor este cel mai bun instrument de monitorizare de la noi, însă ca orice tool de aces gen, nu este perfect. Cifrele de mai sus sunt preluate direct, fără o prelucrare. Așadar recomand să le serviți cu moderație. Sunt însă convins că și după o analiză atentă, ordinea într-un potențial top ar rămâne aceeași.

FILME ONLINE